Om oss på lantgården

Det här är en gård som har anor från början av 1600 -talet. Mikael som är uppväxt på gården är sjunde generationen lantbrukare.
Här bor hela vår familj som består av Mikael och Susanne och våra två barn Ebba och Joakim. 
Vi bor i ett rött hus på landet med glada djur, vacker natur och en fantastisk fin utsikt över sjön "Härjeåsjön".

Vi flyttade till gården när Ebba föddes -2008. Joakim var då 3 år. Det blev en dröm som gick i uppfyllelse. Att få ge våra barn en uppväxt på en gård på landet.
Att få fortsätta förvalta denna fina gård och få den att växa var en uppgift vi tog emot med varmt hjärta.

Sedan 2009 driver vi en KRAV-certifierad gård med ekologisk odling och köttdjur. Det var för oss självklart att fortsätta driva jordbuket på gamaldagsvis men med mordenare maskiner. Vi värnar om djuren, naturen och vår mat. 

Under de drygt 12 år vi bott på gården har vi börjat odla jordgubbar, satt upp ett större växthus där vi odlar tomater och gurkor. Djurbesättningen har ökat från 7 kor till ett 60-tal nötdjur.
Varje sommar vallar vi upp korna till en fäbodvall där dom går på skogsbete. Till det har vi stor hjälp av vår hund Rex som älskar att valla kor. Rex börjar bli lite till åren och därför har vi skaffat oss en till bordercollie som heter Dikza. Rex kommer nu få lära henne allt han kan när det gäller att valla kor.

Från glada djur får vi ett mycket fint kött. Vi tar alltid återtag på köttet och säljer köttlådor till privatpersoner. Mickes fina kusin Annelie som äger Åkes Slakt & Styckning gör goda korvar på vårat kött som vi sedan säljer på marknader och i vår egen lilla butik som är öppen under sommaren.

Vi upptäckte under åren att våra besökare som var på gården för självplock av jordgubbar också var fikasugna när dom kom till oss. Därför började vi baka och öppnade ett gårdscafe på gården. 
Stugan är liten så vi dukade upp med bord ute i trädgården och miljön förvandlades ibland till lite "buskspel" med en piga, dräng och en nasare. Jätte trevligt!

Besökare till gården har under året ökat och 2017 byggde vi ett rum av den gamla höladan som är i anknytning till det gamla fjöset. Nu fick vi mer sittplatser inomhus och det fick också bli ett rum att använda till konferenser. Idag tar vi emot konferensgäster till gården under hela året. 

Sommaren 2019 ville kommunen sälja det som tidigare var Härjeåsjöns Värdshus. Det ligger bara 500 meter från gården. Vi såg flera möjligheter och det skulle vara ett fint komplement till gården om vi fick köpa det. Vi blev glada när vi fick svaret att vi fick köpa fastigheten. Vi har nu flyttat serveringen dit under sommaren. Eftersom det är en gammal flottarkoja fick det också ett nytt namn "Flottaren". Det gav oss möjligheter att ta emot större sällskap under ett och samma tak.

"Mångsysslare" är ett ord som beskriver oss ganska bra.

Mikael är under större delen av året också verksam i skogen.

Vi håller på renoverar två stugor som finns på gården, detta för att ge fler chansen att uppleva det fina i att bo på lantgård. Det tar tid att bli klar men vi vill prova göra det mesta själv.

Det tar mycket tid att sköta om en gård, djur och dess marker. För oss är allt det här en livskvalitet som vi inte vill vara utan. 

Välkommen att besöka oss!

#lantliv #gård #barn #djur #tillsammans #livskvalitet #hälsa #dofter #fågelsång #kor #hästar #hundar #katt #höns #tystnad #fika #godmat #lugnt #energi #natur